Hundpalatset

I en värld där hundarna regerar

Hundpalatsets 2013

Kategori: Hundarnas vardag

Vårt 2013 har varit ett ganska speciellt år. I januari påbörjade jag min praktik på socialtjänsten i Karlstad, och fick för första gången en inblick i vad jag faktiskt kommer att göra efter examen. Våren var ganska omtumlande för mig, jag var väldigt trött för det mesta eftersom praktiken innebar massa tidiga morgnar och väldigt många nya intryck. Familjen pusslade med Bingo för att slippa ha honom på hunddagis, och det fungerade faktiskt finfint. Det fanns inte så mycket tid och ork för egen agilityträning, men några turer till Dogorama hann vi ändå med innan klubbens hinder var tillbaks på Hammarö. 
 
Jag anmälde Bingo till en tävlingskurs i agility som vi gick under våren och sommaren, och det var då jag började inse vilken talang till hund jag faktiskt har. Jag som lovat mig själv att aldrig någonsin tävla började tänka om, och efter ett lyckat klubbmästerskap startade vi i september vår första officiella tävling. 
 
 
Det visade sig under hösten att Bingo tyckte att klass 1 var alldeles för lätt, så han plockade pinnar och rosetter som han aldrig gjort annat. Jag kände att jag ville utveckla min handling mer, och anmälde oss till en agilitykurs på Dogorama under hösten. "Äntligen!" sa Bingo när jag började förstå hur en hundförare ska bete sig på banan, och vi avslutade tävlingssäsongen på hemmaplan med en vinst, en tredjeplacering och två pinnar. Bingo har därmed flyttat upp sig i hoppklass och har en pinne kvar i agilityklass. 
 
   
 
   
 
 
 
I juli hade jag en ganska jobbig period, på grund av massa tråkigheter i mitt privatliv. En dag, när allt kändes som mest hopplöst, fick jag syn på den här bilden på Facebook.
 
 
Två små krabater hade födds via kejsarsnitt i Märsta, och Bingo hade därmed fått två halvbröder. Eftersom lösningen på tidigare livskriser för mig har varit att köpa en hundvalp, så tänkte jag; Varför inte köpa en till? Sagt och gjort, när de två små marsipangrisarna fyllde 4 veckor tog jag och Bingo med oss familjen för att hälsa på dem. 
 
 
Samtliga i familjen Wennberg blev förälskade, och den lilla blåa pojken flyttade hem till Skoghall med namnet Rabalder i slutet av augusti 2013. Tiden sedan dess har gått både fort och långsamt, varit fylld av glädje, frustration, sömnbrist och massor av kärlek. Bingo och Rabalder kom överens från början och jag tror att de är mycket glada att ha varandra. 
 
Rabalder är en valp som gör allt i rekordfart, känns det som. Rumsrenheten kom vid ca 4 månaders ålder, och allt han tränar på lär han sig supersnabbt. Jag känner på mig att han kommer bli minst lika duktig och fin som sin bror en vacker dag!
 
Nu blickar vi framåt mot ett 2014 där allt kan hända. Januari kommer bli slitsam och intensiv, likt varenda januari jag har varit med om de senaste åren. Uppsatsen och allt som hör därtill är inne på sin slutspurt och allt, ALLT hänger på att den blir till belåtenhet för handledare och examinator.
 
Bingo är redan anmäld till årets första tävling, men innan den kommer han få lite vintervila. Han är i sin bästa form någonsin, så jag behöver inte hårdträna honom innan tävlingen som går av stapeln i februari. 
 
Ha en bra nyårsafton, alla fina läsare! Hoppas ert 2014 bjuder på allt ni önskar ♥
 

Rabalder på Dogorama

Kategori: Agility

Idag hade träningsgänget dubbeltimme på Dogorama. Bingo har dock hoppat mycket på senaste tiden, så jag ville låta honom vila idag. Rabalder fick följa med, och han tränade tunnlar och slalom som vanligt. Var tvungen att få en film med hans slalom nu, så himla duktig! Vi har alltså tränat väldigt lite. Totalt tror jag att det är fem gånger eller något sånt. Så jag är stolt!
 
 
Till de vuxna hundarna ställde vi upp två banor. En med klass 2-svårighet och en som lutade mer åt klass 3. Fick dock korrigera lite så banan skulle få plats i lilla hallen!
 
Eftersom jag inte hade Bingo med fick jag prova att lotsa lilla Sigvard Jacobsson runt banan! Det var så himla kul att få testa en annan hund. Ovant men lärorikt! Tyckte Sigge var duktig som stod ut med mig och mitt virr. Ser på filmen att jag blir väldigt framåtlutad, men det är nog mest för att Sigge är så liten. Känns inte som han ser mig om jag står upprätt :)
 
 
Nu är nästa träning inplanerad till nyårsafton. Bingo och Rabalder ska följa med på middag hos mamma och pappas kompisar i Arvika och det känns bra att träna dem innan, så de är trötta och lugna när raketerna sätter igång. Bingo brukar ju tycka att det är lite jobbigt med alla smällar och blixtar...
 

Högst på Hundpalatsets önskelista

Kategori: Hundarnas vardag

Den här vill matte och hundarna ha. En Manners Minder! Tänk så perfekt den vore till min änglakör. Den vore bra till samtliga aspekter av våra liv; Filtträning, burträning, passivitetsträning... okej nu kanske ni tycker att detta är typ samma sak. Det kan jag hålla med om. Men tänk! Så jäkla skönt att låta en liten hundtrasa umgås med godisapparaten medan den andra tränar, kanske nästan helt utan gnäll och avundsjukans vrål! 
 
 
Jag fick lite pengar av min farmor och farfar i julklapp, och det kanske är så att de blir öronmärkta för en sånhär. Fick även lite oväntade pengar av pappa för någon vecka sen, där lite fortfarande finns kvar efter julshoppingen. Om dessa pengar överlever januari, med tråk-utgifter som mat, hyra och hundförsäkringar så kanske det blir en liten Manners Minder i februari. Och dessutom! Gissa vem som fyller år i februari! Dock fick jag en bamsing till TV i julklapp så jag kan inte riktigt kräva pressys även i töntig 24-årspresent. Men i examenspressy då? En socionomexamen måste väl vara värt litegrann? Om uppsatsen behagar bli färdig vill säga. Det blir nya tag på den imorgon efter tre dagars julledighet.
 
Nu kommer sömnen!
 
 

Annandagsträning

Kategori: Agility

Ännu en tur till Dogorama för pojkarna idag. Efter nyår blir det nog lite vila, i alla fall för Bingo. Han har kämpat på bra under hösten och vintern och blivit riktigt duktig!
 
Rabalder tragglade slalom och tunnlar/hinderstöd precis som igår. Glad valp som blir trevligare och trevligare att träna.
 
Dagens bana såg ut såhär, och är hämtad från gruppen Agilitycourses på Facebook. Jag har svårt att hitta bra banor där. Det är ganska litet på Dogorama och finns bara en gunga samt en minibalans i kontaktfältsväg. Men den här funkade ganska bra!
 
 
Jag tyckte att den var ganska svår och jag hade behövt coaching i form av Anette eller valfri tränare, men jag fick lite hjälp av mitt träningssällskap.
 
 
Bingo fixade ca allt, förutom en svängj*vel. Jag kämpade och kämpade, tills jag förstod att det fanns ett bättre sätt. Men mycket nöjd med slalomen och blindbyte till den samma. Han söker och är ganska snabb.
 
 
Det gick bättre att stå på andra sidan hindrena, men Bingo var trött så resten av banan var inget att hänga i granen.
 
Finfin träning i alla fall!
 

Hundarnas mål 2014

Kategori: Hundarnas vardag

Just nu gör jag allt för att slippa skriva på uppsatsen så jag tänkte börja formulera på våra mål fär 2014.
 
Bingo
Bingo har gått i raketfart från klass 1 till klass 2 i hopp, och har en pinne kvar i agilityklass 1. Målet för 2014 blir att gå upp i klass 2 i agility, och ta minst tre pinnar i hopp- eller agilityklass 2 under 2014. Jag sätter målet rätt lågt, eftersom jag inte har någon aning om hur han kommer vara  att starta klass 2 med. men tre pinnar borde vi klara av! Självklart hoppas jag på mer än så, men man får tänka på att det är svårare att plocka pinnar när det bara är de 10 procent bästa av de felfria i varje klass som får en pinne. I klass 1 är det 15 procent, så det har räckt för oss att får noll fel så har det blivit pinne.
 
Jag har även tänkt att Bingo ska få starta rallylydnad. Det har gått upp och ner med den ambitionen, och just nu känns det inte lockande. Men jag sätter målet att starta i alla fall, minst en inoff och en officiell.
 
 
 
Rabalder
Rabalder fyller 1 i juli, och jag hoppas kunna börja träna lite mer seriöst i agility under sommaren. Låga hinder såklart, och mest handling. Målet är att få honom någelunda startklar tills han är 18 månader.
 
I övrigt är Rabalders mål att bli snäll. Han ska bli en trevlig liten hund som gillar att träna med matte och som ej bits.
 
 
 
Matte
Mattes mål är först och främst att få sin socionomexamen. Efter detta skulle det sitta fint med en tjänst som socialsereterare, förhoppningsvis inom området barn och familj.

I övrigt har jag tänkt att sköta mig på de allra flesta livsområdena. Träna och stimulera hundarna, försöka att även göra sånt som inte är jätteroligt, som att lägga spår (där vi inte har någon tävlingsambition alls) och träna pojkarna (Rabalder) till bra vardagslydnand. Kanske träna lite gym också, få tillbaks lite muskler och få ordning på matvanorna (som just nu är katastrof - skörbjugg nästa typ!). 
 
 
 
 
Huvudsaken är att 2014 kommer att spenderas med mina älsklingar. Jag hoppas att vi kommer ha mycket kul tillsammans och att hela vår flock får hålla sig frisk. Jag är mycket förväntansfull och glad för allt vi har, och kan egentligen inte önska mig så mycket mer. Så bring it on, 2014!
 
 

Juldagsträning

Kategori: Agility

Bingo och Rabalder blev räddade från jultristessen med en timma på Dogorama tillsammans med Helene och Mysan. Även Helenes dotter var med som hjälpreda. 
 
Rabalder tränade "hinder", alltså att springa mellan hinderstöd. Han tog små söta skutt över bommarna (som låg på marken) så han verkar ha fattat vad som kommer gälla när han blir vuxen! Vi tränade också tunnel - "hinder", vilket funkade jättebra. Han behöver en godistant efter sista hindret, så han lär sig söka framåt och inte springa upp vid min sida. Han är mycket, mycket kontaktsökande. Rabalder avslutade med slalom, och där kämpar vi vidare. Inga stora framsteg men jag tänker att 5 minuterspass några gånger i veckan kommer göra susen. 
 
Bingo tränade slalomingångar, och han blir bara säkrare och säkrare på detta. Här är dagens lilla avslutningsbana. Tror det är bra för honom att få springa framåt ibland och inte bara traggla svängar!
 
 
Duktig pojk!
 
Imorgon ska vi tillbaks till den fina inomhushallen för lite mer träning. Finfint jullov detta, tycker mina pojkar <3
 
Nu blir det filmkväll med nya TV'n. Häftigt att äntligen kunna kolla på film och faktiskt få ut något av det. Bye bye tjock-TV!
 

Julgransagility

Kategori: Agility

Idag åkte Bingo och Rabalder till Dogorama, precis som planerat. Vi ställde upp den här banan, och numrerade efter de runda, ifyllda numren. Rabalder fick bara träna lite tunnlar, inte alls mycket träning för honom idag.
 
Vet tyvärr ej vem som äger bilden, men spexig var den :)
 
Jag tyckte att den var mycket svår, framför allt att komma ihåg. Bingo tyckte att 5-6 var svårast, där han flera gånger busade till det och hoppade fel hinder. Här är en video på när det går som bäst. Då fick jag en tråkig vägran på hinder 8. Men annars tycker jag att han var fin!
 
 
 
Imorgon ska vi träna trix och rally hos SM Hundtjänst, och sen blir det uppsats resten av dagen. Julen kommer som sagt mycket olägligt. Har inte hunnit slå in en enda present...
 
 

Tips till allmänheten

Kategori: Hundarnas vardag

Just nu har XXL Sport superrea på världens bästa skor
 
Köp, köp. köp! Har seriöst aldrig haft skönare eller varmare skor. De var lätt värda 1799:- men det gjorde ju inte direkt ont att utnyttja XXL's prisgaranti som gav matte 800:- tillbaka. Såg att de fortfarande finns kvar på hemsidan i de flesta storlekar. 
 
Passa på!
 
 

Uppdatering från Hundpalatset

Kategori: Hundarnas matte

Hej trogna läsare! Vi har ej dött, men nästan. Jag sitter som klistrad vid tangentbordet ungefär 20 timmar om dygnet, men icke (ICKE) för nöjes skull.
 
Jag har bestämt mig för att ställa in julen i år. Den här lilla babyn vi kallar C-UPPSATSEN har totalt tagit över mitt liv. Den måste dock få ett spexigt arbetsnamn känner jag... Mina kära vänner Wictoria och Angelica har en uppsatsbaby som går under arbetsnamnet "Don't you worry child, heaven's got a plan for you". Den handlar om ensamkommande flyktingbarn, så det är mycket passande. Än så länge heter våran "Mamma, pappa och socialtjänst" men jag blir inte så upphetsad av det känner jag...
 
Anyways. 
 
Mina hundar ligger mest på golvet. Eller står och stirrar på mig. Eller biter varandra. Jag försöker hålla alla planer för träningar med mera även om jag sitter i total uppsatstrans, och det har gått okej hittills. I söndags tränade vi finfin banhoppning med några från klubben. Det gick bra men banan var svår och jag har mycket att jobba på i min handling, fortfarande. I torsdags drog tema Sillgo + Johanna & Mira till Dogorama för lite sväng- och slalomträning. Bingo börjar förstå "runt" och "sväng", fast jag använder mer handlig för sväng (hoppa och sväng tight efter hindret) än vad jag använder muntligt kommando. Rabalder fick springa i tunnlar och träna lite slalom. Koppelmetoden är finfin! Skönt om han får en säker slalom från början... Det underlättar!
Allt detta varvat med lite filtträning för den galna valpen. Mycket korv blev det.
 
Imorgon har vi Dogorama igen. Kanske får jag till en liten film till bloggen om vi tränar något som är värt att titta på.
 
Nu ska jag dyka ner i Paradisasken igen och försöka få till slutet på en resultatdiskussion. Sen kvällspromme, sen börjar uppsatsnattpasset. Om jag inte somnat vid 01 så kommer jag någ hålla på hela natten!
 

Syskonkärlek

Kategori: Hundarnas vardag

 
Hur gosiga är mina hundar när de vilar tillsammans?
Svar: Jättegosiga.
 

Agilitysöndag

Kategori: Agility

Söndag kväll blev agilitykväll för mig och Bingo. Jag värderar träningarna med duktiga ekipage från klubben mycket högt, man får ut så himla mycket av att se och lära av de som kommit längre än en själv. 
 
 
Anette tog hand om oss som vanligt, och ställde upp en bana som jag och Cilla samsades om. Den var svår, svårare än den verkade när vi gick den. Men nyttig träning och många bra handling-tips. Jag tyckte framförallt att Bingo var duktig på den svåra slalomingången samt - som vanligt - fin och följsam i svängar. Jag saknade timing igår dock, var lite snabb eller lite sen i flera svängar och det är precis sånt som jag behöver bli bättre på! 
 
Måndagen blir uppsatsmåndag. En preliminär uppsatsvariant ska vara färdig på torsdag. Ej ångest!
 

Veterinärmorgon

Kategori: Hundarnas vardag

Fredagen den trettonde började med ett besök hos veterinären. Men lugn! Det var ett planerat besök för årlig vaccination av den stora sheltiepojken. Allt gick bra, men jag är alltid lite rädd att veterinären ska råka skjuta upp avlivningsvätska istället för vaccination. Och den rädslan lindrades ju inte direkt av dagens datum. 
 
Bingo och Rabalder fick båda betyg finfina hundar med gott temperament. Bingo blev snabbundersökt i samband med vaccineringen och veterinären tyckte att han verkar vara i mycket gott skick! Skönt att inte längre behöva ta emot klagomål på hans vikt. När han var yngre hade han lite problem med att hålla hullet i schack. Eller, matte hade problem. Bingo åt väl det han blev bjuden på... 
 
Vägde pojkarna när vi ändå hade tillgång till djurvåg. Bingo väger i dagsläget 10,2 kg och Rabalder hela 6,7 kg. Inte konstigt att det är jobbigt att bära valpen på promenader. Det är bara att inse, Rabalder kommer växa upp till att bli en bjässe!
 

Världens sämsta matte

Kategori: Hundarnas vardag

Jag och mina hundar har en överenskommelse. På uppsatsdagar ligger de snälla på golvet och vilar, och när uppsatsdagen är slut gör vi något roligt tillsammans. De brukar vanligtvis följa denna uppgörelse och acceptera att ha lite tråkigt, men ej idag. 
 
Idag har de varit vakna ca hela dagen, och inte ville de vila när matte ville vila. De fick träna trix, träna filt, gå på promenad, leka, mysa - men ingenting gjorde dem nöjda. Tillslut ville matte bara gråta, och panikringde pojkarnas extrahusse som fick komma och hämta upp dem. Jag känner mig verkligen som världens sämsta, men jag orkade helt enkelt inte mer. Visserligen ska jag hämta upp dem om en timme för agilityträning på dogorama, men det var faktiskt ganska skönt att få sitta med candycrush och Gossip Girl utan två par stirrande, bedjande sheltieögon fastnaglade på my every move. 
 
 

Handling part 5

Kategori: Agility

Sista delen på handlingkursen är nu avverkad. Igår åkte jag och min finfina jycke till dogorama för att hoppa avslutningsbana, och jag var mycket förväntansfull. 
 
Banan gick fantastiskt bra, instruktören hade i princip ingenting att anmärka på i första delen. Sen blev det trixigare, men jag fick fina verktyg att klara riktigt svåra svängar. Något vi ska träna på är att jag ska kunna springa ganska långt ifrån hindren men att han ska ta dem ändå. Han följer mig ganska väl, vilket gör det svårt om jag måste vara längre bort för att förbereda sväng etc. 
 
Inför Stina Mattsson-träningen fick jag tips att träna mycket blindbyten och att han ska välja rätt sida efter desamma. Jag tänkte börja träna detta redan imorgon på vår lilla torsdagsklubb. Får googla bra övningar, har bara en väldigt basic övning i bagaget.
 
Nu har pojkarna varit ute på en tidig kvällspromme och Hundpalatset ska snart hoppa i bingen. Vi har världens mysigaste mys, vi tre. Pojkarna ska bara få torka lite efter att ha fått underredena avspolade. Slask är det värsta hundvädret! (speciellt om man har två ulliga shelties)
 

Filtträning

Kategori: Hundarnas vardag

Idag har båda pojkarna fått träna lite "FILTEN!" vilket betyder att en ska chilla på en filt medans den andra tränar trix. Bingo är lite duktigare än Rabalder, av förklarliga skäl (som bland annat stavas I-M-P-U-L-S-K-O-N-T-R-O-L-L), men de var duktiga båda två. Detta kommer bli mycket användbart tror jag, framför allt om det kommer funka till agilityplanen också. 
 
 
De är så fina, mina hjärtan!
 
 
 

Välkommen eskimå

Kategori: Hundarnas matte

Jag köpte nya skor häromdagen, då jag insåg att jag aldrig i livet skulle överleva vintern med två hundar i någon av mina befintliga dojjor. Jag funderade länge och väl med högra krav på funktioner såsom värme, halkfrihet och komfort och kunde väl känna att det vore roligt att ha skor i vinterskoprisklassen som även går att använda när man vill känna sig åtminstone okej snygg. 
 
Efter vad som för min pappa måste ha känts som en evighet av skoprovande föll valet på dessa:
 
 
 
 
Och ja, jag älskar dem så mycket att jag bara vill gifta mig med dem. De har under våra dagar tillsammans varit med om ungefär samtliga vädervarianter som vår svenska vinter har att erbjuda; minusgrader, snöstorm, meterdjup nysnö, slask samt superslask. Och de är fantastiska, full pott på samtliga poster! Sköna att gå i - ej pjäxvarning. Lätta att dra av och på - ett måste när man har (typ) sjutton hundar springandes runt benen när det är dags för promenad. Varma - åh så varma. Jag går och myser i iskallt snöslaskväder och ut i höga drivor samt djupa diken utan att mina fötter har en aning om vad som pågår utanför denna barriär av ludd och läder. 
 
Som grädde på moset känner jag mig som världens gulligaste eskimå när jag har dem på mig. Det är en finfin känsla. 
 
Så om du letar efter en sko att bekvämt glida igenom denna gräsliga årstid i - köp Mukluk 16 från Timberland. Blir din för endast en mindre förmögenhet, but it's worth it!
 
 
 
 

Bingos tävlingsresultat 2013

Kategori: Hundarna tävlar

Eftersom klubben ville ha in alla tävlingsresultat för året skrev jag ihop en liten lista på vad min goding har presterat under sin höst som tävlingshund. Såhär har det sett ut för oss på de officiella tävlingarna:
 
Kristinehamn BHK 2013-09-29
Ag1: 10 fel, plac 10/21
Ho1: Disk
 
Frövi BK 2013-10-06
Ag1: 12.58 fel, plac 4/19
Ho1: Disk
 
Fagersta KK 2013-10-12
Ag1: 10 fel, plac 9/26
Ag1: 0 fel, plac 3/28 PINNE
 
Malung-Sälens BK 2013-10-26
Ag1: Disk
Ag1; Disk
Ho1: 26.30 fel, plac 6/9
Ho1: 0 fel, plac 2/8 PINNE
 
Varbergs BK 2013-11-16
Ag1: 5 fel, plac 14/60
Ho1: 0 fel, plac 9/61 PINNE
 
Hammarö BK 2013-12-01
Ag1: 0 fel, plac 1/17 PINNE
Ho1: 0 fel, plac 3/21 PINNE
 
 
Jag är som bekant väldigt stolt över våra prestationer. Bingo har diskat sig förvånansvärt lite (förutom på vår disk-bonanza i Malung...) och plockat pinnar på de flesta tävlingar. Att han dessutom har klassat upp sig i hoppklass är ju bara ett fantastiskt mirakel. Resultaten är såklart inte nog för att bli Årets Agilityhund inom klubben eller så, men någon form av nykomlingspris skulle han gärna vilja ha. Men för matte är han årets agilityhund alla dagar i veckan ♥
 
Så, slut på skryt, nu blickar vi framåt mot tävlingsåret 2014! 
 

Tidningen Rabalder aldrig kissade på

Kategori: Hundarnas vardag

Rabalder är som sagt så gott som rumsren (om en olycka händer så är han förlåten, han är ju ändå bara 5 månader gammal).
Men innan han blev rumsren låg det tidningar på hans favoritställen. Långt innan han slutade kissa inne märkte jag att det var en tidning han aldrig kissade på, trots att den låg på ett av ställena där han brukade kissa.
 
 
Min hundvalp gillar alltså tjejer i bikini. Uppenbarligen. Den har fått ligga kvar eftersom jag har velat att han ska ha ett alternativ OM han skulle få för sig att regrediera lite, men icke.
Idag när jag storstädade slängde jag den, så nu hoppas jag att han står fast vid att han är en stor pojke. 
 

Rabalder

Kategori: Sheltiedale Mind Your Own Business

Det här är ju egentligen Bingos dag, och hela jag är översvämmad av kärlek till denna finfina jycke. Men det är ju faktiskt så att jag även äger en helt underbar liten blåmelerad hundvalp sedan några månader tillbaka. Och precis enligt klyschan så har tiden med honom gått förbaskat fort!
 
Nyanländ sheltiebaby med sin storebror
 
 
Finfina saker med Rabalder i dagsläget är:
 
- Han är rumsren. För några veckor sen gjorde han vad jag tror var hans Grand Finale på inomhuskissande; han kissade i mammas säng. Han har varit duktig en längre tid, men om jag känner den valpen rätt så hade han planerat en spektakulär avslutning innan han bestämde sig för att bli stor pojke. 
 
- Han sover hela nätterna. Och då menar jag HELA nätterna. Det har han också gjort ett tag, men numera kan han ju även hoppa upp i sängen, vilket gör att han allt som oftast väljer att sova tätt intill matte hela natten. På morgonkvisten kommer han upp och gosar och ligger sked ett tag. Han har inte panik ut, eller ens till frukosten, och det är skönt nu lagom till minusgraderna så man i alla fall får vakna till innan man chockas av vinterns krafter. 
 
Finfin valp på valpkurs
 
- Han är lättlärd. Mer så än herr Bingo i den åldern. Han söker och försöker, testar, vill göra rätt, älskar att jobba. Perfekt inför agilitykarriären!
 
- Han är mjuk! Åh, så mjuk. Man kan borra ner sig i hans nacke och bara försvinna i ljuvligheten. Det är det allra bästa med att ha en hundvalp!
 
- Han leker med Bingo. De leker bra och fint och snällt och busigt. Bingo ber mig mycket sällan att leka numera. Skönt tycker matte. Att leka för lekandets skull överlåter jag gärna till jyckarna. Lek som belöning när vi tränar är ju en annan sak, det gör vi såklart fortfarande. 
 
Vacker kärlek och omsorg bröderna emellan
 
- Han kan vara ensam. Både med och utan storebror. Han fixar att åka bil galant, blir inte längre orolig som han blev i början. 
 
- Han kan gå i koppel. Han och Bingo går oftast rakt fram numera. Nosar lite, men det är inget panikskutt runt benen längre. Han förstår att han måste gå på rätt sida om stoplar och har börjat fatta att man ska lyfta på frambenen om kopplet snurrar in sig. Han tar ansvar för att kissa och bajsa när vi är ute och jag behöver inte göra några extraturer ut med honom.
 
Kikar på kossor som kikar tillbaks
 
Jag skulle nog kunna göra den här listan hur lång som helst. Han har så många fina egenskaper! Att han är modig, glad, orädd, pigg och alert. Gillar människor och hundar samt att han är så otroligt söt. Framförallt så är det skönt att han passar in så bra i vår flock. 
 
Han har sina egenheter såklart, men det mesta låter jag växa bort. Han blir förlåten för en hel del eftersom han är så ung, och jag tycker att man kan låta honom vara baby ett tag till. Rätt som det är så är han vuxen och förhoppningsvis lika snäll och ansvarstagande som sin bror. Man får njuta av valpbuset medans man kan!
 
 
Min lilla sheltiefamilj ♥
 

Grattis på treårsdagen!

Kategori: Sheltiedale Back in Business

Idag är det tre år sen min bästa vän i livet såg dagens ljus för första gången. Under ett skrivbord i Märsta föddes Sheltiedale Back in Business och hans fyra syskon den sjätte december 2010. Åtta veckor senare flyttade han hem till mig och sedan dess har han varit min bästa vän och trognaste följeslagare. Jag är så otroligt glad att jag bestämde mig för att köpa en hund, och jag kunde inte önskat mig en bättre kompis än den jag fick. 
 
 
Grattis på födelsedagen, min fantastiska vän. Jag lovar att göra mitt allra bästa för att du ska vara lycklig och frisk i alla våra år tillsammans!  ♥

 
  
 
 
Tack Bingo för att du är min. Tack för all kärlek, tack för dina kloka ögon, tack för att jag får borra ner ansiktet i din mjuka päls. Tack för att du är så fin storebror åt Rabalder, och tack för alla prisrosetter du plockar hem. Tack för att du värmer upp min kudde på kvällen och för att du sitter så fint och väntar när du ska få mat. Tack för alla skogspromenader du tagit mig med på, även när jag egentligen inte orkat gå upp ur sängen. Tack för att du har fått mig att se det fina i livet, och tack för att du tröstar mig när jag är ledsen. Tack för att du varnar när det är bovar och banditer i trappuppgången, och tack för att du skäller ut dem så vi kan sova tryggt. Tack för att du fick mig att våga tävla agility, det hade aldrig hänt om du inte var så otroligt duktig. Tack för att du lär mig, för ja, du är fortfarande ljusår bättre än jag. Tack för att du vill bo hos mig. Tack för att du skulle stå främst i ledet av mina försvarare, och tack för att du räddat mitt liv bara genom att existera vid min sida. Tack för att jag har fått känna dig i tre år, jag ska göra allt jag kan för att det ska bli tretusen år till. 
 
Jag älskar dig så mycket att mitt hjärta svämmar över!
 
 
Livet förändras vart jag än går
och det kommer kanske inte
alltid vara vi två
Bara så länge det finns stjärnor över oss
och bara sålänge våra hjärtan
klarar av att slå

Så många broar jag bränt,
ingen tog mig riktigt över, nej
men jag går inte isär
när jag går med dig

Jag har inga starka armar att bära dig på
jag är inte mycket, inte mycket att titta på
men du kommer aldrig att behöva ljuga igen och
du kommer aldrig behöva se mig ligga död på vägen

Så många vänner jag känt
ingen som jag riktigt behövde, nej
jag har aldrig varit normal
bara när jag går med dig

Så många broar jag bränt,
men jag går inte isär
när jag går med dig

 
 

Hopp, hopp, hopp!

Kategori: Agility

Hoppehunden har varit ute och hoppat ikväll. Han var duktig men såg helt tokig ut! Vet inte om det var för att en främmande hund var med, eller om det bara var ett uttryck för vilket tråkigt liv han lever just nu. Bara rastningspromenader på dagarna ju, jättetråkigt. Men det blir inte så mycket bättre när matte jobbar med uppsatsen och lillebror inte får gå så långt. Trist, sa Bingo!
 
Träningen idag gick ganska bra. Runt - inga problem. Ut - inga problem. Sväng - inga problem. Runnings - jag kommer byta sätt att öva in detta på. Tror jag. Det känns så långsökt att träna på den där lilla brädan. Hade hellre velat ha en riktig balansbom som ligger på marken, och klicka på kontaktfältet. Blä. Det kanske blir så att jag tränar två av två på istället. 
 
Alla dessa beslut.
 
Inatt har jag sängen helt för mig själv förresten. Rabalder sover över hos mina föräldrar och Bingo sover helst i soffan när han är själv (om Rabalder är i sängen så ska ju han givetvis också vara i sängen). Så för ovanlighetens skull finns det hur mycket plats som helst för matte!
 
Imorgon MÅSTE jag ringa och boka vaccinering för herr Bingo. Detta har jag skjutit upp i en vecka nu! Det borde vara som med tandläkaren när man var liten, att de bara skickar en tid och så får man infinna sig. Funkar för oss som inte har något liv samt glömmer bort att ringa viktiga samtal.
 
 

Handling part 4

Kategori: Agility

I tisdags var jag och Bingo på träning, som vanligt. Jag orkade verkligen inte skriva något igår, känns som jag sitter vid datorn precis hela tiden med den här uppsatsen!
 
Träningen fokuserade vidare på kontaktfält, och jag tror jag kommer köra på Running Contacts. Bingo tycker att det är lite svårt, han skuttar över targeten om jag provocerar med hinder och högre tempo. Men han kommer fatta tillslut, det gör han alltid ♥
 
Vi tränade även lite på tighta svängar, och det kommer nog bli användbart i klass 2. Kommer ha kommandot "sväng" när han ska hoppa och svänga tillbaks, och ikväll kommer vi även träna på "runt", alltså gå runt och hoppa hindret bakifrån. Jag vill kunna säga "ut" och sträcka ut armen när han ska springa bort från mig och hoppa. 
 
Ikväll ja, vi har ju våra timmar på dog-o-rama som behöver utnyttjas till fullo. Prinsen kommer nog uppskatta att få hoppa ikväll, dagarna är tråkiga för mina pojkar nu. Idag regnar det samt blåser storm. Ett träd på vår vanliga runda hade blåst ner. Och ikväll kommer snön, tydligen. 
 
 
Funderar på att investera i dessa underbara fluff-skorna. De kostar 1149 kr på XXL Sport och jag tror att de kan hjälpa mig och hundarna till ett rikare liv. Tur att en arbetslös student har så mycket pengar...
 
Rabalder har tränat lite trix idag. Han är inte så duktig just nu dock. Väldigt flamsig och busig, kan inte riktigt fokusera. Får nog lägga mer tid på honom, känns som jag har glömt bort hans träning lite när Bingo har legat i hårdträning för agility...
 
 

Sömnlöst i hundpalatset

Kategori: Hundarnas matte

Hundarnas matte kan icke sova. Kunde knappt sova igår natt heller, så dagen har varit minst sagt seg. Imorgon är det på't igen, med kodning och handledning av c-uppsatsen samt agilityträning på kvällen. 
 
Ska även fundera ut hur det funkar med uppflyttning på SBK. Förstår inte riktigt om man ska flytta upp sig själv eller om det sker automatiskt. 
 
Åh, jag vill sova...

Tävlingssäsongen 2014 - reviderad

Kategori: Hundarna tävlar

Jag har tagit ett beslut under kvällspromenaden. Jag och Bingo går upp i klass 2 i hoppklass direkt. 
 
Detta efter det faktum att vi faktiskt klassat upp oss sjunkit in. Det hände för ca en timma sen. Snabbt in på SBK för att finna följande:
 
8 februari - Knivsta BK/Stockholms hundsportcentrum
Agilityklass 1 och hoppklass 2
 
9 mars - Fagersta KK
Agilityklass 1, dubbla klasser
 
5 april - Fagersta KK
Hoppklass 2, dubbla klasser
 
3 maj - Västerås KK
Agilityklass 1, dubbla klasser
 
17 maj - Lindesberg BK
Agilityklass 1 (finns även 2 om pinne är plockad) och hoppklass 2
 
Efter Västerås eller i alla fall Lindesberg räknar jag med att sista agilitypinnen är plockad, vilket betyder att det bara är att botanisera i klass 2-tävlingar. Då har han startat 6 agilitylopp, vilka borde kännas ganska enkla om jag ligger i med kontaktfältsträningen och jag dessutom börjat starta klass 2 i hopp. 
 
 
 
Som sagt, believe in the ball and throw yourself!
 

Årets sista tävling

Kategori: Hundarna tävlar

Så var årets sista agilitytävling avklarad. Det har varit en mycket lång men fin dag. Ridhuset var inte alls så iskallt som det varit de gånger vi har varit där och grejat med hinder, vilket var skönt för det har hänt att jag fått dödslängtan i fingrar och tår.
 
Bingo presterade på topp. Och då menar jag verkligen PÅ TOPP! Han gick och vann agilityklassen samt kom trea i hoppklassen. Vi fick med oss två pinnar och två rosetter hem. Jag hade inte kunnat önska en finare hund idag, jag vet ingeting som jag hade velat göra annorlunda eller att han skulle gjort på ett annat sätt. Han följde fint, tog slalomen utan problem och var helt godkänt snabb! Det här är det bästa vi kan. Vi kan bli bättre men just nu, just idag, hittills, så är detta vår topprestation.
 
Att vi fick vinna agilityklassen var extra roligt. Dels pga allt vårt traggel med kontaktfält och dels på grund av det faktum att det var årets sista tävling och på HEMMAPLAN dessutom! Vi har aldrig vunnit en officiell klass tidigare så det var härligt att gå in like a wreckingball och bara knipa den där förstaplaceringen.
 
 
 
Filmen från agilityklass blev lite kort, men så blir det ibland. Även fantastiskt grynig bild. Menmen :)
 
 
 
 
I hoppklassen var jag lite mer tillbakadragen, inte så nervös men tyckte att svängarna var svårare. Jag pushade honom inte på fart, utan lät honom ta sin tid och göra rätt. Det resulterade i en tredjeplats, ca 1 sekund långsammare än ettan och en halv sekund långsammare än tvåan. Det får man vara nöjd med! Då detta var vår tredje hoppinne får vi nu flytta upp oss om vi vill. Jag får se hur jag gör med den saken. Jag är ganska nyfiken på klass 2 och vill börja starta där, och eftersom det bara är en agilitypinne kvar kanske vi går upp direkt. De två första tävlingarna vi ska på i år (i mars...) är ju tvådagars med dubbla klasser, vilket betyder att vi kan ha god chans att knipa den sista pinnen på någon av dem. Sen är det ju bara full fart framåt liksom. Inser att jag kommer få revidera tävlingsplaneringen litegrann :)
 
Här är min finfina jycke i hoppklassen!
 
 
Nu ska jyckarna få gå en tidig kvällspromenad och sen blir det sängen för hela slanten. Har ont i kroppen och känner mig febrig, men det är nog bara utmattning... Tävlingslivet är ett hårt liv!